vineri, 13 februarie 2009

Rezervarile... offline

Mi-am adus aminte azi de un interviu din 2008 cu dna Carmen Sebe, director executiv al companiei GeCad ePayment, care pe atunci se plangea de lipsa agentiilor de rezervari hoteliere cu plata exclusiv online pe piata romaneasca (adica alegi, rezervi, platesti pe site in timp real, fara a mai intra in contact cu un agent de rezervari) si nevoia unor astfel de agentii. Daca pana acum am aruncat un ochi critic doar pe site-urile agentiilor de turism turoperatoare, ceea ce ar putea arunca suspiciuni asupra intentiilor noastre (nu ca n-ar fi cazul! personal ma uit si in dunga la ofertele agentiilor de turism romanesti, chiar si atunci cand le vad scrise negru pe alb, asteptandu-ma ca intotdeauna sa apara un cost suplimentar din nimic), m-am gandit ca azi sa ne indreptam putin atentia catre agentiile de rezervari online, care cel putin teoretic ar trebui sa permita rezervarea hotelului si plata direct pe internet, fara interventia vreunui agent de turism. Si unde gasesti mai repede o astfel de agentie decat pe google.ro, care la o simpla cautare scoate la iveala o multime de site-uri ce se presupune ca ofera un astfel de serviciu, mult prea putin popular pe meleagurile noastre si in mentalitatea romaneasca. Vom prezenta deci site-urile in ordinea in care se afiseaza in urma criteriilor de cautare, pana cand ne plictisim sa mai cautam dar ne vom referi doar la cele de pe domeniul .ro:

rezervarihotel.ro

Un nume de site sugestiv, clar si la obiect. Site-ul insa destul de sters in toate sensurile: culori pale, imagini in ceata, texte publicitare nu foarte convingatoare. In doua cuvinte, un site facut in graba si fara prea multa cheltuiala. Trecand peste acest aspect, hai sa cercetam putin serviciile pe care ni le propune agentia si nu vom discuta despre preturi si despre procesul de rezervare propriu-zis. Agentia se ocupa strict de rezervarea unor hoteluri din Romania. Pe site suntem informati ca rezervarile se pot efectua online, la cerere respectiv telefonic. Cautarea se face cat se poate de simplu, alegand doar localitatea si datele respectiv introducand numarul de camere dorit, fara a avea posibilitatea de a filtra cautarea dupa diverse criterii. Facand click pe butonul "Cauta", ni se vor afisa hotelurile contractate, in ordine... alfabetica, un criteriu extrem de rar folosit in cautarea unui hotel, majoritatea persoanelor care cauta un hotel folosind fie criteriul pretului fie pe cel al categoriei, ceea ce le permite o comparatie mai eficienta si posibilitatea de a salva timp. In zadar am cautat un buton care sa permita fie filtrarea rezultatelor fie ordonarea lor dupa un alt criteriu, acesta nu exista. Se pare ca agentia vrea fie sa ne pierdem rabdarea fie timpul navigand aiurea pana la hotelul ce corespunde standardelor si bugetului de calatorie iar pe mine ca potential client m-ar fi pierdut din start. Presupunand insa ca am reusit (cu greu) sa ne hotaram la unul dintre hoteluri, facem click pe butonul "Rezerva" si... surpriza! Hotelul nu se poate rezerva online ci doar "la cerere" cu confirmare (teoretic!) in 2 ore. Poate avem ghinion, zic, si cautam un alt hotel pentru care se poate obtine confirmarea instantanee. Si cautam... si cautam... si putem sa cautam pana ne plictisim pentru ca, in ciuda timpului petrecut pe site, nu reusim sa gasim niciun hotel disponibil online ci doar "la cerere", astfel incat nu mai inteleg unde este ideea de "online" si de ce site-ul apare primul la o cautare.

hotelonline.ro

Desi pare, nu se poate spune ca este un portal romanesc de rezervari hoteliere online. Site-ul, destul de neprietenos ca aspect, are un singul link functional si util din tot meniul, care il directioneaza pe client catre un site partener, cu motorul de cautare integrat pe site-ul lor (HotelGuide.com). Odata accesat acest link, totul se va petrece ca pe un site de rezervari dar in limba engleza, dotat insa cu filtre pentru categoriile de hotel cautate dar cu un motor de cautare foarte foarte lent. Orice rezervare este confirmabila online cu plata prin carte de credit, prin intermediul HotelGuide.com, portalul romanesc nefacand altceva decat sa intermedieze rezervarea pe un site strain. Cu toata parerea de rau, cu toate ca este util, nu pot incadra un astfel de portal pe piata romaneasca ci se adauga celor foarte multe site-uri de acelasi gen din strainatate, accesibile oricui fara intermediari.

travelro.ro

Este un site sau mai degraba un motor de cautare precar limitat la hotelurile din Romania. Cu toate ca teoretic rezervarea ar fi trebuit sa se efectueze online, site-ul functioneaza mai degraba ca o lista de hoteluri cu numarul de telefon al agentiei si un tarif aproximativ. De ce nu se incadreaza el in categoria cautata de noi? Nu exista nici macar un singur buton de rezervare pe site, ceea ce ma face sa cred ca rezervarea se efectueaza de fapt la telefon deci... nu tocmai online si in niciun caz pe loc, asa cum mentioneaza agentia pe site, iar plata se face direct la hotel. Puteti considera site-ul unul de informare dar in niciun caz unul de rezervari online!

tourneo.ro

Un site ce aduna tot hoteluri din Romania, cu un motor de cautare bazat pe un singur criteriu si anume orasul de destinatie iar ca rezultat o ordonare aleatorie a hotelurilor, fara sa mentioneze tariful de pagina principala (ceea ce inseamna ca, din moment ce nu exista niciun fel de filtre, daca vrei sa compari preturile sau sa cauti cel mai ieftin hotel, trebuie sa tot faci click pe numele hotelului apoi sa te intorci la pagina principala si tot asa). Site-ul functioneaza tot pe baza de cerere confirmabila in 2 ore sau rezervare instant cu conditia sa dispui de un fax. Cat despre rezervarile in timp real, nu vom sti niciodata daca intr-adevar functioneaza, atata timp cat site-ul te obliga sa iti creezi un cont pe care refuza totusi sa il activeze, aceasta fiind una dintre conditiile de baza pentru efectuarea rezervarii.

captaingo.com

Uite in sfarsit un site pe placul meu sau cel putin unul ce se confunda cu ideea mea de portal de rezervare online. Cu o interfata "user friendly", culori armonios combinate, poze de marime potrivita cat sa nu dea impresia ca sunt mai importante decat serviciul oferit, cu filtre ce chiar functioneaza ca si rezervarile in sine. Este adevarat, in designul site-ului, orice utilizator de site-uri de rezervari va recunoaste cu usurinta conceptul booking.com dar agentiei ii revine meritul de a fi adaptat cu gust si profesionalism interfata lor astfel incat sa dea impresia calitatii pe un site romanesc ce-si indreapta atentia doar catre hoteluri din Romania. Mai mult decat atat, prin culorile si logo-ul folosite, site-ului are si un aspect "tineresc", contine toate informatiile necesare si este foarte simplu de folosit pentru oricine. Iar pentru a completa ideea de modern, site-ului ii mai este asociat si un blog, cu idei de vacanta si informatii utile, e drept destul de comerciale dar de buna calitate. Felicitari deci celor de la CaptainGo ce se pare ca au inteles ideea de turism si adaptat-o la prezent intr-un mod practic si profi.

bookahotel.ro

Site-ul ne intampina cu harta Romaniei si un motor de cautare simplificat si ne promite rezervare in timp real cu cartea de credit. Practic, in urma cautarii, ni se afisaza sub motorul de cautare (nu foarte practic as spune si nici foarte profesionist) o lista cu hoteluri intr-o ordine numai de ei inteleasa (nu-i nici dupa pret, nici dupa categorie si cu siguranta nu in ordine alfabetica). Trecand peste aspectul nu foarte comercial al site-ului, nuante de de gri si galben si fotografii prea mari, site-ul da impresia de a oferi posibilitatea rezervarii online. In ciuda primei impresii, odata completat formularul cu datele personale, in loc de confirmare vom obtine o eroare de la plationline.ro cum ca cererea de rezervare a fost refuzata. Am incercat cateva zile la rand, primind de fiecare data acceasi eroare. Daca totusi insistati sa faceti rezervarea, agentia va sta la dispozitie la numarul de telefon afisat sau prin e-mail...

mariotur.ro

... sau "magazin online de produse turistice" reprezinta de fapt un intermediar pentru un alt portal de rezervari (AIC Group), ce nu se diferentiaza de site-urile de rezervari straine si fara a fi a avut insa cea mai mica intentie de a adapta in vreun fel continutul paginii furnizorului la piata romaneasca. El nu poate fi considerat deci un portal romanesc dar poate fi folosit pentru rezervari cu plata online, ca orice astfel de site.

hotelmania.ro

Este intr-adevar o pagina de rezervari hoteliere online ce foloseste platforma Amadeus, fara sa fi depus prea mult efort pentru a adapta informatiile continute de sistemul de rezervari la pagina de prezentare si rezervare. Sistemul Amadeus descrie detaliat tipul de camera ce poate fi rezervat, ceea ce, pe pagina despre care vorbim, s-a transformat intr-un amestec de limba romana si engleza cu informatii inutile ce obosesc ochiul si descurajeaza orice intentie comerciala. Practic, in loc sa fi gasit o metoda de a simplifica sistemul de rezervare pentru a evita durerile de cap ale turistului si a nu-i incarca mintea cu o multime de informatii si abrevieri, avem descrierea detaliata a fiecarui tip de camera existente in hotel in romano-engleza, ceea ce cu siguranta face pagina "user unfriendly". Daca reusiti totusi sa va hotarati la una dintre posibilitati, rezervarea se poate efectuata online fara probleme, lent dar sigur.

Cu siguranta ca mai exista si o multime de alte site-uri ce incearca, cel putin in teorie, sa ofere ideea proprie de rezervare online. Cu toate astea, nu stiu de ce dar parca mi-a pierit tot cheful de vacanta, vazand aceasta incercare de adaptare a agentiilor romanesti de turism, pe cat de timida pe atat de neprofesionista in majoritatea cazurilor. Ceea ce imi intareste ideea ca la noi vanzarea de produse turistice se face "dupa ureche", si in principiu cea fudula, intotdeauna orientata catre profitul usor si mai putin catre calitatea serviciului sau confortul consumatorului de turism, cu prea putina originalitate sau munca si mai ales fara a-si atinge scopul, sfarsind deci intr-o pagina de internet prea putin utila, cu informatii vagi si aspect de carte de telefon!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu