- Prezentare
- Tipuri de oferte
Hoteluri - La capitolul hoteluri, avem doua sectiuni, la fel de "bogate" in oferte si hoteluri: Romania cu Bucurestiul ca singura destinatie si lumea cu una, doua, trei... 18 destinatii si aproape tot atatea hoteluri, dat fiind faptul ca unele dintre destinatii nu au niciun hotel listat, in timp ce orase precum Budapesta sau Praga un singur hotel afisat. Este clar ca "diversitatea" si "posibilitatea de a alege" sunt cuvinte ce nu fac parte din vocabularul managementului agentiei.
La capitolul Pachete de weekend (bineinteles, scris intr-un cuvant), aceeasi saracie de idei si propuneri: 10 pachete sumar prezentate in scop informativ, nici pe departe comercial, ce, trecand peste banalitatile ce insulta cultura oricarui vizitator (Roma- orasul fondat de Romulus si Remus, Atena - locul de nastere al democratiei, Barcelona - capitala Cataloniei, Istanbul - oras-punte intre 2 continente sau Paris - capitala artei, modei si gastronomiei), nu-si ating nici macar scopul de a informa turistul, cu atat mai putin pe cel de a-l convinge sa si cumpere un astfel de pachet.
Daca celelalte rubrici nu atrag prea tare atentia, ma gandeam ca macar vara sa ne surprinda prin varietatea de oferte. Dezamagirea celui ce se asteapta la asa ceva este pe masura asteptarilor: Vara 2009 este insa, ca mai peste tot, o rubrica populata exclusiv cu 2 destinatii, eternele Grecia si Bulgaria. Iar daca in Grecia ne sunt propuse 3 statiuni, Bulgaria ramane "in top" cu ceva mai multe statiuni dar la fel de putine hoteluri, ramanand ca transportul sa ni-l contractam noi separat.
Asa cum este moda in ultima vreme, agentia 4 Anotimpuri ne ofera si posibilitatea de a cumpara prin intermediul agentiei bilete la FIA Formula One World Championship Race 2009 si serviciile aferente (cazare, bilete de avion, rent-a-car etc). Aplauze pentru incurajarea turismului evenimential in Romania! Cu toate astea insa, informatiile de pe site (anume pretul general al biletelor) puteau la fel de bine sa si lipseasca. Oricat de greu de crezut ar parea, chiar si un necunoscator in F1, si cu atat mai mult un cunoscator caruia i se si adreseaza rubrica (pentru ca ma indoiesc sa fie prea multi turisti carora, intrebandu-se ce fac in week-end, sa le vina ideea sa mearga la Kuala Lampur pentru F1), stie ca preturile acestor bilete sau pass-uri variaza in functie de categorie si vizibilitate (in picioare, bronze, silver, gold, platinum etc) si mai stie ca aceste bilete se achizitioneaza de pe site-urile de specialitate fara a mai plati comisioane inutile agentiilor de turism.
Destinatiile exotice par a nu reprezenta nici ele punctul forte al agentiei, existand un numar de 4 destinatii, neaparat all inclusive si neaparat 10 zile. Mai mult decat atat, lipsa informatiilor la fiecare dintre destinatii pare nu numai sa nu atraga dorinta de a calatori a vizitatorului respectiv increderea lui, dar nici macar sa justifice tarifele intre 1800 si 2300 de euro de persoana. La aceasta rubrica se adauga si circuitele... sau mai bine zis circuitUL China, Tibet, Hong-Kong de 4000 euro, ce probabil a produs furori la aparitie.
Tot din categoria "turism evenimential" dar postat la o rubrica diferita, avem si concertele Tina Turner, Limp Bizkit, Eric Clapton si Boyzone, prezente deja pe site-urile mai multor agentii de turism. Iar pentru cei s-au gandit sa-si ia concediu o saptamana pentru a face shopping si s-au plictisit de Milano sau Paris, agentia propune Singapore si Dubai, nu oricum ci la Festivalul de Shopping (?!), ca singure destinatii pentru astfel de activitati. Mai mult decat atat, agentia s-a gandit si la iubitorii de golf, probabil foarte foarte multi la numar in Romania, astfel incat vine si cu o oferta inedita in... ati ghicit: Mauritius! Intorcandu-ne cu picioarele pe pamant, dam de rubrica Paradisul copiilor cu 3 pachete pentru aceeasi destinatie, Disneyland Paris.
- Tarife
Pachetele de week-end - La aceasta sectiune, nu va obositi sa cereti Roma pentru ca veti afla cu stupoare (sau nu), ca niciunul dintre hoteluri nu este disponibil pentru week-end-uri. Eu am ales Barcelona pentru 2 nopti in hotel Husa Oriente si zbor cu Iberia sau Tarom, in last minute, pachet ce agentia 4 Anotimpuri ni-l propune de la 425 euro/persoana cu toate taxele incluse. Practic, daca achizitionam serviciile separat cu ajutorul site-urilor ce stau la dispozitia oricarui utilizator de internet, am afla ca:
Daca rezervam biletul de avion direct de pe site-ul Tarom pentru week-end, pretul biletelor ajunge la 227,57 euro/persoana cu toate taxele incluse. Hotelul Husa Oriente poate fi achizitionat pe orice site la tariful de 269 euro/camera dubla pentru 2 nopti fara mic-dejun (15 euro/zi/persoana) deci in conditiile oferite de agentie ajunge la 164,5 euro/persoana pentru 2 nopti cu mic dejun. Diferenta intre pachetul oferit de agentie (minim 425 euro/persoana) si achizitionarea pe cont propriu a serviciilor (392 euro) este de 32.93 euro/persoana, adica aproximativ 10% in plus la agentia ANAT.
La hotelurile oferite pentru sejurul estival agentia nu sta deloc mai bine. Daca alegem, spre exemplu, un sejur de 7 zile in hotelul Melia Grand Hermitage (5*) la Nisipurile de Aur, o camera deluxe cu vedere spre parc si mic dejun inclus, in high season ajunge la 122 euro/camera/noapte deci un total de 854 euro/sejur. Daca vom incerca sa rezervam acelasi hotel pe un alt site, aceeasi camera poate fi rezervata la un tarif variand intre 84 si 94 euro/noapte, in aceleasi conditii (mic-dejun si taxe incluse) deci un total de 594.3 euro (hotel-board.com) sau 658 euro (gtahotels.com), o diferenta de 196 euro in cel mai nefericit caz, ce se traduce printr-un procent de aproximativ 30% in plus fata de sistemele de rezervare on-line respectiv tariful real al hotelului.
O privire fugara asupra ofertelor de bilete la Campionatul Mondial de Formula 1, incepand de la 90 de euro probabil de persoana pentru circuitul de la Kuala Lampur respectiv asupra celor ce pot fi achizitionate pe pagina oficiala (formula1.com), ce incep de la 27 euro/persoana, releva o diferenta evidenta ce nici nu necesita convertita in procente.
Pentru destinatiile exotice, compararea preturilor si tarifelor este si mai dificila, dat fiind faptul ca agentia uita sa mentioneze ca tarifele afisate nu includ taxele. de aeroport. Chiar si asa, daca alegem spre exemplu Varadero (Cuba), pentru 10 zile (eu am ales 04-14 iuniei pentru ca e destul de greu sa sincronizezi datele celor 2 companii aeriene si mai ales orele, dar puteti alege orice alte date in perioada mai-iunie) in hotelul Melia Varadero in regim all inclusive, cu bilete de avion Tarom (Bucuresti-Frankfurt) si Condor (Frankfurt-Varadero), agentia ne ofera un tarif incepand de la 1800 euro/persoana.
Hotelul Melia Varadero poate fi rezervat direct de pe site-ul lantului hotelier solmelia.com la un tarif de 128 euro/camera/noapte deci un total de 640 euro/persoana pentru cele 10 zile. Biletele de avion se pot achizitiona pe site-urile celor 2 companii aeriene la 222.93 euro/persoana Bucuresti-Frankfurt dus-intors si 778 euro/persoana Frankfurt-Varadero dus-intors, cu toate taxele incluse. Desi la prima vedere, diferenta intre tariful propus de agentie pentru pachet si tariful real nu pare prea mare (159.04 euro), taxele pentru cele 2 aeroporturi, neincluse in tariful agentiei ajung la cateva sute de euro, ceea ce inseamna un tarif cu aproximativ 25-30% mai mare la agentia ANAT.
Daca va hotarati sa cumparati un bilet la unul dintre concertele propuse de agentie, mare atentie la tarife: un pachet incluzand un bilet in picioare pe gazon la concertul Tina Turner din Praga spre exemplu, la care se adauga si 2 nopti de cazare (26-28 aprilie) in hotelul Movenpick (4*) si fara transport este propus de agentia 4 Anotimpuri la 237 euro/persoana. Biletul pentru concert poate fi cumparat online de pe site-ul oficial O2 Arena la pretul de 1790 CZK adica 65.31 euro la cota de azi in timp ce hotelul poate fi rezervat la o agentie online (spre exemplu booking.com) la tariful de 171 euro/camera dubla cu mic-dejun si taxe incluse pentru 2 nopti deci 85,5 euro/persoana. Astfel, daca alegem sa rezervam biletul si hotelul singuri, vom face o economie de 86.19 euro, ceea ce inseamna ca tariful agentie este cu aproximativ 50% mai mare decat tariful real al serviciului. Pai ce facem, domnilor de la ANAT?
- Politica de anulare
- Asistenta la rezervare
In final, nu-i nevoie sa trag eu concluzia, aceasta apartinandu-i, cu mici retusuri, chiar agentiei, la rubrica Prezentare: suntem orientati 100% spre clienti, fiind un partener de incredere, eficient, flexibil si responsabil. Ce-i drept, ca la mai toate agentiile de turism de pe piata romaneasca, cu eficienta, flexibilitatea si responsabilitatea stau mai prost dar orientarea este 100% catre client, sau mai exact catre buzunarul lui, si am toata increderea ca nu lasa nici cea mai mica ocazie de profit sa le scape. Cat despre dorintele pe care e nevoie doar sa le numim pentru ca ei sa le implineasca, as putea spune cu siguranta ca, desi pe aceasta au indeplinit-o cu succes, achitarea unor tarife duble fata de cele reale pentru servicii extrem de limitate nu se numara printre ele (si nici nu-mi amintesc sa o fi citit pe undeva pe site-ul ANAT). Incercati deci altele!