duminică, 25 ianuarie 2009

Cum sa reduci bugetul de vacanta

Daca iti doresti sa-ti petreci o vacanta frumoasa in strainatate dar cu bani putini, poti gasi aici cateva informatii utile pentru a putea reduce costul sejurului tau:

Nu plati comisioane inutil! Nu opta din prima pentru variantele oferite de agentiile romanesti, fara sa verifici prin toate mijloacele ce-ti sunt la indemana toate posibilitatile. Daca ai putin timp la dispozitie, incearca sa planifici tu modul de desfasurare a vacantei si sa gasesti preturile cele mai mici, ceea ce te va scuti de comisioane destul de importante la agentii, asa cum am vazut in exemplul agentiei prezentate acum 2 zile.

Compara bine toate ofertele si preturile gasite inainte de a face pasul cel mare! Pentru a salva din timpul din timpul tau, poti incerca site-uri ce functioneaza ca motoare de cautare pe alte site-uri de vanzare: hotelscombined.com sau travelsupermarket.com iar pentru zboruri skyscanner.com. Nu uita insa ca este posibil ca uneori, datorita limitei de timp de raspuns si traficului mare pe unele site-uri, lista de agentii ce iti pot oferi serviciul cautat sa nu fie completa asa ca, in cazul in care nu te grabesti, poti incerca si direct pe site-urile de low-cost ce nu se afiseaza.

Planifica-ti vacanta din timp! In principiu, nu este tocmai indicat sa astepti ofertele last minute, in primul rand pentru ca sunt extrem de putine hoteluri care practica o astfel de metoda de vanzare iar riscul sa nu gasesti nicio camera disponibila este mult prea mare si in al doilea rand pentru ca majoritatea hotelurilor care chiar o practica sunt, sa spunem, nu tocmai "de prima mana", ele nereusind de obicei sa atinga numarul de clienti prevazut in planning. Cea mai mare parte dintre hoteluri ofera insa preturi reduse pentru rezervarile facute cu mult timp inainte, ceea ce veti gasi pe mai multe site-uri ca "early booking".

Alegeti datele vacantei cu grija! Daca vrei spre exemplu sa vizitezi un oras important cu multe puncte de atractie turistica, asigura-te ca datele alese de tine nu coincid cu datele vreunui eveniment de importanta nationala sau internationala. In astfel de situatii, majoritatea hotelurilor pot dubla sau chiar tripla preturile iar disponibilitatea scade uneori pana la 0. Daca nu te deplasezi spre exemplu special pentru Carnavalul de la Venetia, pentru targul GSM din Barcelona, pentru Festivalul de Film de la Cannes, pentru vreo conferinta internationala la Paris, pentru Grand Prix-ul de la Valencia, Saptamana Modei la Milano sau pentru Festivalul Berii de la Munchen, incearca sa eviti astfel de perioade destul de incarcate, cat nu ai loc sa arunci un ac in orasul respectiv si vei plati de doua sau trei ori pretul serviciului hotelier. Unul dintre site-urile ce v-ar putea ajuta sa identificati astfel de perioade este eventseye.com sau eventguide.com dar puteti gasi informatii la o simpla cautare pe google. Acelasi lucru este valabil si pentru perioadele high season la mare, cand preturile cresc progresiv inca de pe la sfarsitul primaverii ajungand la maximum in perioada 1-15 august, urmand ca apoi sa scada progresiv astfel incat dupa mijlocul lunii septembrie ajung la aproape jumatate din tariful high season.

Orienteaza-te catre o zona mai putin centrala. In foarte multe dintre orasele de interes turistic, o zona mai putin centrala nu inseamna automat si o zona mai urata sau izolata de restul orasului. De cele mai multe ori, preturile hotelurilor centrale nu sunt justificate neaparat de calitatea serviciilor ci mai mult de pozitia lor. Veti gasi insa hoteluri mult mai ieftine si cu servicii excelente in zone putin mai indepartate de centru dar foarte bine conectate, astfel incat nici nu veti simti diferenta. Puteti opta spre exemplu chiar pentru un orasel din apropierea orasului pe care doriti sa-l vizitati, reusind astfel se injumatatiti bugetul acordat cazarii si sa stati intr-un hotel de categorie superioara. Daca vreti spre exemplu sa vizitati Barcelona, puteti opta pentru un orasel la malul marii in apropiere (pana la 50km in nord - Calella sau in sud - Sitges), legat de Barcelona atat prin autostrada cat si prin tren (trenul la ei insemnand un fel de metrou de suprafata, foarte curat si comfortabil, putin mai scump decat metroului si circuland la fiecare 30 de minute), si in 30-40 de minute sunteti in centrul Barcelonei. Anul trecut in aprilie, un hotel de 2 stele acceptabil costa in zona centrala a Barcelonei in jur de 80 de euro/camera dubla/noapte cu mic dejun inclus in timp ce in Calella (un orasel superb tipic catalan, extrem de curat si linistit in primavara, fiind in acelasi timp si una dintre cele mai populare statiuni de litoral vara) unul dintre cele mai frumoase hoteluri de 4 stele ajungea la 40 de euro/camera dubla/noapte cu demi-pensiune. In cazul in care te hotarasti pentru o astfel de varianta, informeaza-te insa bine inainte pentru a nu risca sa te gasesti intr-un cartier periculos.

Negociaza tariful cu agentia! Daca preferi totusi o varianta oferita de o agentie de turism dar aceasta depaseste cu putin bugetul tau, poti incerca sa obtii o reducere de la agentie. Nu uita ca in principiu orice agent de turism obtine un comision la vanzare deci interesul lui va fi intotdeauna sa te convinga sa accepti un pachet mai scump. Pe de alta parte, lucand cu comision, nu-i va fi chiar la indemana sa piarda un client, mai ales in perioadele low-season cand vanzarea de pachete turistice scade. Incearca sa reduci procesul de rezervare la unul de vanzare si si sa vezi relatia dintre tine si agentul de turism, trecand peste amabilitatile de rigoare impuse de fisa postului, ca pe una de vanzator-cumparator. Asa cum un vanzator profesionist incearca toate posibilitatile pentru a vinde un produs indiferent cat de dificil este clientul, si un agent de turism profesionist ar trebui sa stie sa negocieze si, in caz de nevoie, sa ofere un discount din proprie initiativa, fara sa-l ceri tu, pe principiul mai bine un comision dintr-un pret mai mic decat un comision din nimic. Foloseste-ti deci talentul de negociator si profita de avantajul pe care-l ai doar in discutia directa cu agentul de turism. Nu exista negociere prin e-mail!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu