sâmbătă, 24 ianuarie 2009

Clasificarea hotelurilor (studiu comparativ)

De cate ori vi s-a intamplat sa rezervati un hotel de o anumita categorie iar ajunsi in camera sa constatati ca acesta nu corespunde nici fotografiilor si nici ideii ce pare o aveati in legatura cu acea categorie? Cu toate ca agentii de turism sunt obligati prin lege se precizeze si explice diferentele dintre categoriile de clasificare a hotelurilor in diferitele tari de destinatie - clasificarea fiind facuta la nivel national si neexistand vreo lege internationala care sa reglementeze standardele hoteliere, agentiile de obicei evita, fie din lipsa de informatie si slaba pregatire, fie pur si simplu in mod intentionat sa discute acest aspect inaintea semnarii contractului, lasand clientul sa identifice prin propria experienta deosebirile intre un hotel de 4 stele in Romania si echivalentul sau intr-un oras din alta tara. De unde si dezamagirea turistului ce viziteaza Parisul, spre exemplu, sau Londra, sau Marrakech-ul, de multe ori exprimata pe forumuri si in plangeri contra agentiilor. Pe principiul "mai bine sa previi decat sa combati", voi compara in cele ce urmeaza standardul obligatoriu (adica cel mentionat in lege), pe categorii hoteliere, ignorand alte aspecte ce intra in evaluarea personala a unei camere de hotel, ce nu pot fi verificate sau incluse intr-o lege dar de care se loveste orice turist (curatenia, gradul de deteriorare a mobilierului si mochetei sau pardoselii, amabilitatea si profesionalismul personalului hotelier etc), luand ca exemplu sistemul de clasificare a hotelurilor in Franta:
  • Categoria 1 stea
Daca in Romania, suprafata minima pe care o poate avea o camera intr-un astfel de hotel este de 10m² pentru o camera single si 11m² pentru o camera dubla, 14m² pentru o tripla si 20m² pentru o quadrupla, in Franta ea este redusa la 8 respectiv 9m², 10m² si 12m². In ceea ce priveste sala de baie, ea poate lipsi in majoritatea camerelor, hotelul avand obligatia sa aiba o singura camera cu baie privata. Legistatia franceza ii mai obliga pe hotelieri sa puna la dispozitia clientului si serviciu de mic-dejun (nu neaparat in incinta hotelului) si telefon in camera. In Romania insa, pe pentru a obtine categoria de 1 stea, hotelurile trebuie sa dispuna si de spatii pentru depozitarea bagajelor turistilor, ascensor in cazul in care se depareste limita de 6 etaje, seif in receptie.
  • Categoria 2 stele
Marimea minima a camerelor este de 8m² pentru camerele single si 9m² pentru camerele duble in timp ce minimul in Romania este de 11 respectiv 12m². Ascensorul este obligatoriu pentru imobilele ce depasesc 4 etaje in Franta si 5 etaje in Romania. Partea interesanta este insa ca in Romania la aceasta categorie, toate camerele trebuie sa dispuna de baie privata de cel putin 3m² in timp ce hotelurile frantuzesti trebuie sa asigure baie privata in 40% din camere (deci nici macar in jumatate), iar suprafata acesteia este de minim 1.75m². Ca si la categoria precedenta, telefonul in camera si serviciul de mic dejun sunt obligatorii, in timp ce la noi la toate acestea se mai adauga si o parcare (pentru cel putin 20% din clienti), spatiu pentru pastrarea bagajelor turistilor, receptie 24h/24, televizor.
  • Categoria 3 stele
Suprafata camerei la acesta categorie in Franta este de minim 9m² pentru camera single si 10m² pentru camera duble, in timp ce suprafata impusa prin legislatia romaneasca este de 13m² respectiv 15m². Chiar si la 3 stele, hotelurilor frantuzesti pot dispune de sala de baie comuna in maximum 20% dintre camere, iar suprafata minima a baii este de 2.5m² in timp ce toate hotelurile romanesti trebuie sa dispuna de baie privata cu o suprafata minima de 3.5m². In ceea ce priveste serviciile, diferentele apar la nivel de parcare (ce in Romania locurile de parcare trebuie sa corespunda nevoilor a cel putin 20% din clientii hotelului)), minibar frigorific cu produse de minibar si spatiu amenajat pentru conexiunea Internet. Celelalte servicii obligatorii pentru aceasta categorie sunt comune pentru ambele tari (televizor, servire mic dejun in camera, masa de scris, telefon in camera).
  • Categoria 4 stele
Ca de obicei, suprafata minima a camerelor in hotelurile romanesti o depaseste cu mult pe cea din cele frantuzesti (15m² pentru camera single si 18m² pentru camera dubla, fata de 10m² si 12m² in Franta). La aceasta categorie, toate hotelurile sunt obligate sa aiba sala de baie privata, cu mentiunea ca suprafata minima a acesteia in Romania este de 4m² iar in Franta de 3m². Spre deosebire de hotelurile frantuzesti, cele romanesti mai dispun si de parcare (obligatoriu 40% din capacitatea hotelului), aer conditionat, halat plusat pentru baie si papuci de unica folosinta, cel putin o sala de conferinte, cel putin un serviciu de agrement (sauna, fitness, masaj, jacuzzi), restul serviciilor obligatorii (restaurant, bar etc) fiind comune.
  • Categoria 5 stele
Pana de curand, in Franta nu exista aceasta categorie hoteliera, ajungandu-se la maximum 4 stele Deluxe. Totusi incepand de luna aceasta, ca urmare a reformei dlui Hervé Novelli ,hotelurile frantuzesti de lux vor putea fi clasificate drept 5 stele, ele atingand deja standardele impuse pentru ceea ce noi cunoastem a fi un 5 stele.

Mai exista insa un aspect ce trebuie tinut minte si anume faptul ca orice hotel poate obtine o stea in plus, prin "eticheta ecologica", acordata de o comisie nationala. Practic, orice hotel isi poate adauga o stea atata timp cat demonstreaza ca foloseste numai produse ecologice reciclabile, aparate electrice si eletrocasnice cu consum redus de energie, surse alternative de incalzire si alimente bio. Sa nu uitam totusi ca acest procedeu de incadrare a hotelurilor intr-o categrie superioara, folosit in vest inca din 1992 (valabil deci pentru un procent destul de important de hoteluri), nu inseamna ameliorarea serviciilor hotelului sau un comfort sporit pentru turist ci doar un pret mai mare pentru acesta.

In concluzie, documentati-va bine, atat la agentul de turism ce va vinde acest serviciu si are obligatia sa va informeze cat si pe site-ul oficial al hotelului sau pe site-urile de specialitate, inainte de a va hotari asupra hotelului unde va veti petrece sejurul si pentru care intentionati sa va cheltuiti banii, pentru a evita surprizele si a va bucura de o vacanta linistita.

*Imagine: Alcatraz hotel Kaiserslautern, construit intr-o fosta inchisoare din 1867 si transformat in 2007 intr-un superb hotel "de aventura".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu