Daca imi amintesc eu bine, prin 2007 ANAT, prin persoana domnului Anastasiu, si CFR Calatori se burzuluiau unii la altii pe teme de monopol si discriminare, in sensul ca CFR nu permitea achizitionarea biletelor de tren prin intermediul agentiilor de turism sau includerea lor in pachetele turistice, in timp ce agentiile isi doreau foarte mult acest lucru (nu voi intelege niciodata de ce) si considerau ca pierd banii din cauza refuzului Cailor Ferate Romane de a colabora, asa cum, ce-i drept, se intampla in statele UE. Suparare mare la ANAT, mai ales ca agentiile SNCFR comercializau bilete de avion si autocar, facand concurenta agentiilor! Pe la sfarsitul lui 2008, odata cu schimbarea la fata, CFR-ul se hotari totusi sa se apropie putin de turismul romanesc si introduse un sistem de rezervari online prin care agentiile de turism puteau achizitiona bilete de tren in limita a 25% din locurile disponibile. O victorie importanta a ANAT, daca avem in vedere felul cum functioneaza acest tip de colaborare in Italia, Franta sau Spania spre exemplu, unde in 3 ore parcurgi in conditii de confort si siguranta distanta de aproximativ 700 km intre Madrid si Barcelona (renfe.es) sau in 5 ore cei aproximativ 950 km intre Paris si Nisa (sncf.fr), adicatelea cum te uiti tu asa la harta Frantei, aproape dintr-un capat in celalalt, cu trenuri ce pleaca cel putin din ora in ora. In Romania insa, CFR-ul, in ciuda sloganului bine ales, pentru ca se pare ca la scornit imnuri si sloganuri pe bani publici ne pricepem ceva mai mult decat la a le si concretiza, nu va putea fi niciodata un mijloc de transport recomandabil in scopuri turistice iar cine il va alege, fie chiar si pentru un week-end, nu numai ca nu va "descoperi din nou placerea de a calatori" dar va blestema clipa cand i-a venit ideea.

Si sa ma fi tot bucurat asa pana in ziua dinaintea plecarii cand am considerat ca ar cam fi timpul sa iau biletele. Am mers deci la gara si m-am asezat nerabdatoare la coada la casa de bilete pentru trenuri internationale (se pare ca mai exista si alti destepti ca mine!). Numai ca socoteala de acasa nu prea se potrivi cu cea din gara pentru ca, taman cand imi planificam eu mai abitir calatoria, vecinii unguri erau ocupati sa planifice o greva si nu una d-asta autohtona de "oprim trenurile o jumatate de ora" ci una de cel putin o zi cu incepere de la ora 00.00, ceea ce insemna ca toate trenurile internationale se opreau la granita si nu mai operau pe teritoriul unguresc. Si daca tot se opreau la granita, CFR-ul nostru considerase de cuviinta sa le anuleze de tot si sa-i mai dea dracu' pe calatorii care mergeau pana la Brasov, Alba-Iulia, Deva sau Arad, care se pare ca ii cam incurcau, sau pe cei care isi cumparasera deja biletele. Este inutil de mentionat ca, in ciuda insistentelor care au mers pana la a vedea instiintarea venita de la MAV, a fost imposibil de gasit o solutie cu cei de la CFR, care nu stiau altceva decat "mergeti cu alt tren pana la granita si de acolo va descurcati", de parca de la granita incolo era tarlaua lu' tata.
Vazand incompetenta cheferistilor si plini de nervi, am cautat mijloace alternative, gandindu-ma la banii dati pentru hotel si care, in conditii de no-show urmau a fi pierduti, lundu-mi deja gandul de la un week-end reusit. Primul si cel mai la indemana a fost autocarul, astfel incat am dat o fuga pana la Eurolines-ul domnului Anastasiu (vi-l amintiti pe domnul Anastasiu, cel cu suntem pe drumul cel bun, turismul se misca?) unde, dupa o asteptare de 20 minute, cu toate ca in fata era o singura persoana, am aflat ca turismul se misca dar nu zilnic si, pe principiul "in acest birou se fumeaza o zi da una nu. Azi nu", ca ultimul autocar plecase deja si nu exista autocare spre Budapesta a doua zi, Atlassib-ul, aceasta "poarta deschisa catre Europa", era de fapt cam intredeschisa si nici macar nu avea curse catre Budapesta iar alte companii cu plecare din Bucuresti nu stiam. Asa ca ne-am intors cu buza umflata acasa, hotarati sa gasim singuri o solutie. Primul gand a fost sa incercam cu avionul numai ca, nu stiu cum s-a facut si cum s-au aliniat stelele, ca pentru datele alea Malev-ul, singura cursa directa pentru a doua zi, avea tarife incepand de pe la 500 € de persoana, bani cu care ajungeam in Maroc, Tunisia, Portugalia si cred ca si in Thailanda in perioada low-season, iar WizzAir-ul nu avea curse si chiar daca ar fi avut, era imposibil de ajuns la Targu Mures in timp util. Am taiat deci de pe lista aceasta posibilitate si am cautat autocare cu plecare din orasele apropiate de granita. Si am gasit: din Oradea, din Cluj, ba chiar si din Baia Mare numai ca, fara exceptie, ultima cursa catre Budapesta pleca din respectivul oras la ora 15.00 si, nu stiu daca va vine sa credeti, in "the land of choice", atat de promovat si parapromovat, ocupat cu revigorarea turismului si scuturarea lui de tarana, cu implicari la nivel inalt, cu incruntari si vorbe mari, cu propaganda scumpa si fotografii frumoase, nu exista nicio posibilitate de a ajunge din Bucuresti in vreunul dintre aceste orase inainte de 15.15, nici daca impingi trenul sau dai din pedale la drezina. Si asta in timp ce trenurile frantuzesti depasesc recordul de viteza, ajungand la 574,8 km/h in 2007.

Te-ai distrat nu gluma:) Bine ca nu se aplica mereu conditiile de anulare...
RăspundețiȘtergereIn alta dezordine de idei am observat la un moment dat ca pretul pe www.renfe.es difera in functie de limba in care faci rezervarea. In general cam cu 10 euro...Ai observat ceva de genul asta?
Buna, Marius!
RăspundețiȘtergereIntr-adevar, m-am distrat. Pacat ca in general cuvintele nu pot descrie nervii provocati de starea de neputinta in care ma aflam si ca, dat fiind faptul ca au trecut totusi cateva saptamani de atunci, amintirile si mai ales trairea respectiva s-au estompat putin. Pana la urma insa, am plecat in alt week-end la Roma cu fix aceeasi bani (9 euro in plus la un zbor low-cost) si am scos parleala, dar despre asta voi vorbi, cred, alta data.
Cat despre pretul biletelor pe site-ul Renfe, sa fiu sincera nu am verificat niciodata versiunea in engleza a site-ului. Ar fi amuzant sa difere pretul in functie de limba folosita. :) Oricum, verific si eu si iti confirm! Multumesc pentru remarca!
Acest comentariu nu are nimic de-a face cu tema postarii tale....
RăspundețiȘtergereTreaba e ca eu imi caut o fosta colega de banca din scoala generala, si deh, cum altfel daca nu pe google? nume, prenume si da-i si cauta..
tu esti mai coleguta mea din Craiova, banca 1 de la geam???